Nyhet 18 januari 2015


Tryggare tillvaro för taxichaufförer


I Stockholms län rånades 18 taxibilar förra året och det är en kraftig minskning jämfört med året innan.


SVT ABC den 18 januari 2015:

Antalet taxirån är nu på den lägsta nivån på 25 år, visar statistik från Brå. Orsaken är bilar med säkerhetsutrustning och minimerad kontantbetalning.

- Flera av mina kollegor blev rånade för sex, sju år sedan, de blev hotade också. Men jag har inte hört någonting sådant de senaste åren, så det känns mycket tryggare nu, säger  Erdogan Äkbas som har kört taxi i Stockholm i omkring tio år.

I Stockholms län rånades 18 taxibilar förra året och det är en kraftig minskning jämfört med året innan då 29 taxirån begicks, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, som Svenska taxiförbundet tagit del av. Och det är ett långsiktigt och medvetet säkerhetsarbete som ligger bakom förändringen.

- Det här beror framför allt på att kontanthanteringen har minskat och att det sitter övervakningskameror i fordonen nuförtiden.  Det innebär ju att risken att åka fast är stor samtidigt som utdelningen är väldigt liten för den som genomför ett taxirån, säger Claudio Skubla, kommunikationschef på Svenska taxiförbundet.

Men varför rånas då fortfarande taxibilar?

- Uppenbarligen är det några som inte begripit. att det inte lönar sig, men de gör sig själva en otjänst eftersom det nästan inte finns några kontanter i bilarna, menar Claudio Skubla.

I Stockholms län, där rånen minskat från 29 till 18, skedde det dock två rån med skjutvapnen förra året, jämfört med ett 2013.

"En stor del av förklaringen är att nu finns säkerhetskameror i bilarna, minimal kontanthantering men även att våld mot taxichaufförer jämställs med våld mot poliser", skriver kommunikationschefen Claudio Skubla.

 << Tillbaka