Avtalsbrott riskerar taxiservicen i Västernorrland

Avtalsbrott riskerar taxiservicen i Västernorrland

Fem taxiföretag: Drakstadens Taxi, Sundsvall, Wecab, Ånge, Taxi Sollefteå, Taxi Härnösand och Örntaxi, Örnsköldsvik har vänt sig till Ångermanlands tingsrätt då kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland; Din Tur, är på väg att bryta gällande avtal mellan parterna om färdtjänst och sjukresor. Men frågan kan lösas.

Din Tur planerar att lägga om transportplaneringen och kommunicera direkt med taxiföretagens förare fr o m 1 februari. Detta i strid med gällande avtal. Det innebär att taxis egna beställningscentraler inte kan planera in övriga taxiresor. Planeringen har skett utan dialog med de berörda taxiföretagen. Om Din Tur bryter avtalet hotas taxiservicen fr o m den 1 februari.

Din Tur har svarat med att hos tingsrätten begära säkerhetsförfarande med vitesbelopp som skulle sätta taxiföretagen i konkurs på ett par dagar. Taxiföretagen vill medverka till en lösning, men då måste principerna i gällande avtal respekteras. De förtroendevalda i direktionen för Din Tur kan inte ducka längre.

Taxiföretagen har rätt att hantera sina fordon

Taxiföretagen svarar för en väsentlig samhällsservice med den mest flexibla kollektivtrafiken i länet och tillhandahåller ett antal olika transporttjänster. Taxiföretagen har i sitt anbud utgått från att kunna erbjuda taxiresor på ett ekonomiskt hållbart sätt. Ingen avtalspart kan ensidigt diktera villkoren. Ändå är det just det som Din Tur nu forcerar fram.

Avtalet om färdtjänst och sjukresor som är tecknat mellan Din Tur och de fem taxiföretagen gäller till den 14 juni 2025. I avtalets bilaga 2 sägs uttryckligen att transporterna ska fördelas från Din Tur till taxiföretagen. Taxiföretagen planerar sina transportresurser utifrån efterfrågan, där färdtjänst och sjukresor är en väsentlig del, men där också skolskjutsar och privattransporter, som t ex flygtaxi ingår. Om taxiföretagen skulle fråntas kontrollen av sina transportresurser måste man hastigt utöka taxiflottan, vilket inte är ekonomiskt rimligt i dagsläget.

Det är två parter i ett avtal

Taxiföretagen protesterar självfallet mot detta, men möts av en ensidig information om hur övergången ska gå till, utan att taxis behov beaktas. Taxiföretagen och Svenska Taxiförbundet har då – enligt avtalet – begärt rättelse, vilket skulle ha skett den 23 december. Din Tur har inte svarat. Taxiföretagen begärde den 29 december att Västernorrlands tingsrätt ska besluta att Din Tur ska fullgöra avtalet. Din Tur har svarat med att begära ”säkerhetsförfarande”.

Äldre och patienters färdtjänst och sjukresor hotas nu fr o m 1 februari.

Politikerna måste ta ansvar

Din Tur är ett kommunalförbund som ägs av region Västernorrland och dess kommuner. Din Tur är således politiskt styrt med förtroendevalda.

Politikerna, måste rimligtvis inse vikten av att erbjuda en dialog med sina avtalspartners och företagare på hemorten. En sådan inbjudan skulle kunna lösa upp denna tvist.

Taxiföretagen är angelägna om att göra sitt för att avtal ska hållas!