Politik

Taxi verkar på tre marknader

Taxinäringens marknad kan delas upp i tre huvuddelar: företagsresor, privatresor och upphandlade samhällsbetalda resor som sjukresor, färdtjänst, skolskjutsar och kompletteringstrafik. Lokalt kan även budtransporter stå för en betydande del.

Generellt har större orter en högre andel intäkter från företags- och privatresor. På landsbygden och i de mindre orterna kan de samhällsbetalda transporterna svara för hälften eller mer av taxiföretagens intäkter. Beroendet av avtal om dessa transporter är således avgörande för taxiföretagens möjlighet att erbjuda taxitjänster även till privat- och företagskunder.

Taxi har en roll för att nå miljömålen

Behovet av resor ökar i takt med att befolkningen ökar, det är framför allt våra tätorter som växer. Trots att samhället har målsättningen att minska biltrafiken så finns det för många resenärer idag inga alternativ till att äga en egen bil.

Samtidigt har regering och riksdag formulerat klimatmål som innebär att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta till 2030 och att utsläppen från vägtrafiken ska vara noll till 2050. En minskning från nya personbilar på minst fem procent årligen krävs för att nå målen. Här har taxi en roll att spela i övergången från privatbil till mer kollektivt resande.

Taxibranschen har banat väg för miljövänligare bilar. Det är ingen tillfällighet att de senaste modellerna av biogas- och elbilar som vi möter i staden, har en taxiskylt på taket. När de självkörande bilarna introduceras så kommer de, på samma sätt som de miljövänliga bilarna, att vara en självklar del av taxibranschens tjänsteutbud.

Anropsstyrd kollektivtrafik med taxi

Det blir allt viktigare att kunna erbjuda en miljösmart, tillgänglig och flexibel kollektivtrafik som kan bidra till en ökad livskvalitet för boende i såväl stad som land.

Anropsstyrd kollektivtrafik med taxi är en populär samhällsfinansierad resetjänst som erbjuds i många regioner. Resorna görs med taxi och ersätter traditionella busslinjer där reseunderlaget är svagt och/eller där många har långt till närmsta hållplats.

Det finns många anledningar för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att utveckla tjänsten ytterligare.

Tjänsteskjuts – nya idéer för smartare resor

Kan taxi och annan skjutsverksamhet vara ett bättre alternativ än tjänstebilar? Det är en fråga som ligger till grund för förstudien ”Tjänsteskjuts”, som genomfördes under 2023 i samarbete mellan Svenska Taxiförbundet, Klimatkommunerna och Karlstads kommun. Idén väcktes i Karlstad, där man noterat att kommunen äger eller leasar en stor flotta av tjänstefordon, varav många används bara då och då. Tänk om en annan lösning, där professionella förare kör tjänstepersonerna dit de ska, faktiskt blir billigare och bättre? Det skulle inte bara kunna spara pengar, utan också minska på trafik, föroreningar, buller och parkering i stan. Skjutslösningar skulle också kunna göra arbetslivet mer effektivt och dessutom kunna skapa nya jobb.

Taxi har behov av nya förare

Taxibranschen har ett stort rekryteringsbehov av förare. Samarbeten med olika aktörer pågår för att skapa fler utbildningstillfällen som leder till taxiförarlegitimation. Arbetsmarknadsutbildningar, folkhögskolekurser och initiativ från KomVux lokalt är exempel som startat.

En regeländring som skulle bidra till att bredda rekryteringsbasen är att sänka åldern för att få utbilda sig till taxiförare. Idag krävs det att man har fyllt 21 år och att man har haft körkort för personbil i minst två år. Med denna regeländring skulle lika villkor gälla för alla yrkesförare inom vägtransportsektorn. Det finns också en stor potential att rekrytera fler kvinnor till branschen som idag är alldeles för mansdominerad.

En inkörsport för utrikes födda

Närmare hälften av landets taxiförare är födda utomlands. Taxi är en viktig inkörsport till det svenska samhället. Samtidigt finns det flera hinder som borde tas bort för att fler utlandsfödda ska kunna arbeta som taxiförare och därmed kunna försörja sig och sina familjer. Idag är kravet att man ska ha haft svenskt körkort i två år för att få taxiförarlegitimation. Om spärrtiden kortas eller slopas helt kan taxiföretagen anställa utrikes födda direkt. Taxiföretagen skulle dessutom kunna bistå både i körkortsutbildningen och i ansökan om taxiförarlegitimation.

 Rättvisa skatter för en sund konkurrens

EU:s direktiv om samarbete i fråga om beskattning, även kallat DAC7 syftar till att varor och tjänster som säljs eller förmedlas via ett plattformsföretag ska redovisas av det aktuella företaget till skattemyndigheterna i den medlemsstat där försäljningen äger rum, oavsett om företaget har sin hemvist i ett annat land. De nya reglerna för redovisning av intäkter började gälla från och med januari 2023.

Taxitjänster, såväl traditionella taxitjänster som tjänster med fordon som hyrs ut med förare omfattas av direktivet, vilket Svenska Taxiförbundet påtalade när direktivet antogs i Sverige. Konkurrens på lika villkor är en förutsättning för en sund verksamhet i hela den svenska taxinäringen.