Bertha – det kvinnliga nätverket inom taxi

Gruppbilden: Karin Bachsätter, Växjö Taxi, Evelina Cederholm, Rudskoga Taxi, Lotta Ståhlberg, Uppsala Taxi, Eva Helin, Koppartaxi, Alexandra Thunström, Svenska Taxiförbundet, Therese Joon, Taxi och Trafiksamordning i Sverige AB, Natalee Ågren, Svenska Taxiförbundet, Helena Svennbeck, Uppsala Taxi, Maria Eriksson, Wecab, Malin Strömstedt, Taxi Stockholm, Ellinor Ohlsson, Varbergs Taxi, Karolina Hjort, Luleå Taxi,  Sofia Göransson, Taxi Stockholm och Irene Fällström, Svenska Taxiförbundet. Monica Renstig, Women´s Businees Research Institute, tog bilden.

Svenska Taxiförbundets nätverk för kvinnor inom taxi

Vi vänder oss till kvinnor inom taxibranschen. Nätverket agerar som ambassadörer för taxinäringen som kan leda till att fler kvinnor upptäcker taxi som en möjlig arbetsmarknad.

Varmt välkommen att gå med i nätverket redan idag!

 

 

 

 

Om nätverket ’Bertha’ för fler kvinnor inom taxi

Det råder en brist på förare inom hela transportsektorn. Flera organisationer, såväl nationella som internationella, arbetar för att attrahera fler kvinnor till branschen.

Svenska Taxiförbundet har startat nätverket ’Bertha’. Med namnet ’Bertha’ vill vi hedra en av de första kvinnorna som arbetade som taxiförare. Nätverket vänder sig till kvinnor med syftet att fler ska upptäcka taxiyrket som en möjlig arbetsmarknad.

Målet är att fördubbla antalet kvinnor inom taxi under de närmaste två åren, från dagens cirka 9 procent (år 2024) till närmare 20 procent år 2026.

Som medlem i nätverket ska man agera som ambassadör för taxinäringen och bidra till att fler kvinnor upptäcker taxi som ett omväxlande och spännande jobb:

  • Att arbetet innebär möte med många olika människor med möjlighet att utveckla kunskaper inom service och socialt bemötande.
  • Att öka kunskapen om taxiyrkets fokus på service och omsorg, inte minst för resenärerna skolbarn och människor i behov av färdtjänst samt sjukresor.
  • Att ett arbete inom taxi är flexibelt – frihet under eget ansvar. Den ena dagen är inte den andra lik.
  • Att det finns möjlighet att välja sina arbetstider. Taxi behövs alla tider på dygnet
  • Att ett yrke som taxiförare har framtiden för sig. Många som börjar arbeta som taxiförare startar sitt eget företag.

Svenska Taxiförbundet

 

 

Natalee Ågren
Verksamhetschef
natalee.agren@taxiforbundet.se

 

 

 

 

Irene Fällström
Kommunikationsansvarig
irene.fallstrom@taxiforbundet.se

 

 

 

 

Alexandra Thunström
Administrativ assistent
alexandra.thunstrom@taxiforbundet.se

 

 

Kvinnans plats | Töserna i taxibilarnas förarsäten, 1956

Taxitöser kallades de för – de första Stockholmskvinnorna som drog på sig uniformen och tog plats bakom ratten.

Radiojournalisten Tove Leffler intervjuar taxichauffören Rose-Marie Månbris om vardagen som kvinnlig taxichaufför i dag. Vi får också ta del av historiska tillbakablickar genom Sveriges Radios intervjuer med några av 50-talets första kvinnliga taxichaufförer.

Läs mer

Första kvinnliga taxichaufförerna 1956

1956 sätter kvinnor sig för första gången bakom rattarna i Stockholms taxibilar. Det är så revolutionerande att radions Bengt Feldreich skickats ut för att dokumentera händelsen.

Lyssna på avsnitt i Sveriges Radio: (4:39 min)

Lyssna på avsnitt

95-åriga Bertha en av Sveriges första kvinnliga taxichaufförer

Foto: Bengt Höglind Sveriges Radio.

Bertha Einarsson kom under 1950-talet att bli en av Sveriges första kvinnliga taxichaufförer – lite av en slump. Einarssons man jobbade som taxichaufför, och det var när hon en dag blev tvungen att rycka in och ersätta honom som hennes karriär som chaufför startade. Av sin passagerare fick hon rekommendationen att ta trafikkort och börja köra själv. Dagen efter körningen anmäler hon sig – och kommer därmed att bli en av Sveriges första kvinnliga taxichaufförer.

Lyssna på avsnitt i Sveriges Radio: (6:44 min)

Lyssna på avsnitt