Regeringen missar 4000 jobbtillfällen i taxibranschen

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.91″ background_layout=”light”]

Regeringen har presenterat ett reformförslag med investeringar om 4,3 miljarder för att möta utmaningen på den svenska arbetsmarknaden, där bristen på rätt utbildad arbetskraft riskerar att hämma tillväxten. Vidare pekas på behovet av att fler utrikesfödda snabbare måste komma in på arbetsmarknaden.

 

 

 

 

 

 


Finansminster Magdalena Andersson Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Claudio Skubla, Förbundsdirektör för Taxiförbundet konstaterar att regeringen bland annat föreslår en utökning av platser till yrkesförarutbildning men nämner inte taxi över huvud taget:
– Taxibranschen har idag ett skriande behov av över 4.000 förare runt om i landet. Inte imorgon eller nästa år, utan idag. Bristen på förare i branschen drabbar samhället i flera led, bland annat saknas förare till skolskjutsar och andra offentligt upphandlade transporter.
– Vår bransch efterfrågar inte några stora pengar, påpekar Claudio Skubla. Det som krävs är reformer och effektiva system som gör det enklare och snabbare att bli taxiförare och hänvisar till förbundets fem reformförslag:
1. Korta Trafikverkets köer till körprov för taxiförare
2. Slopa kravet på svenskt körkort i två år för att bli taxiförare.
3. Sänk ålderskravet för taxiförare till 19 år.
4. Bygg ut SFI, Svenska för invandrare.
5. Vidga RUT till att omfatta taxitjänster

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]