Region Uppsalas upphandling av färdtjänst och sjukresor är ett lågvattenmärke i offentliga affärer

Region Uppsalas upphandling av färdtjänst och sjukresor är ett lågvattenmärke i offentliga affärer

Region Uppsala har i mars 2025 fattat beslut om upphandling av persontransporter: sjukresor, färdtjänst, skolskjuts och omsorgsresor för tiden 7 april 2026 fram till den 6 april 2030. Cirka 15 taxiföretag har fått tilldelning, däribland Bolt och ett antal nystartade taxiföretag.

Bland de taxiföretag som fått uppdrag återfinns alltså även gig-bolaget Bolt som under hela sin tid i Sverige har avvisat kollektivavtal och rimliga villkor för sina förare. Tidningen Expressen har i december granskat gig-bolagen Bolt och Uber i en rad artiklar som visat på orimliga arbetstider med låga ersättningar. SVT Västmanland gjorde nyligen en liknande granskning som dessutom visar hur konkurrensen snedvrids p g a skatteundandragande.

– Regioner och kommuner har – som offentliga upphandlare – hittills varit noga med att kräva kollektivavtal eller kollektivavtalsliknande villkor av de företag som ska köra patienter, äldre och skolbarn för skattebetalarnas pengar. Region Uppsala bryter nu den principen, vilket är ett lågvattenmärke i offentliga upphandlingar, säger Lennart Kalderén, ordförande, Svenska Taxiförbundet.

Regionen har beskrivit krav på kollektivavtal / kollektivavtalsliknande former i anbudsunderlaget men samtidigt att det ska gälla först vid trafikstart i april 2026. Men man har inte krävt in bekräftelse i anbudet.  Upphandlaren ta ansvar för att bedöma anbudsgivarnas trovärdighet på detta område. Hittills har det tydligt framgått att Bolt motarbetat sådana villkor.

– Regionrådet Jenny Lundström hoppas att kollektivavtalsliknande villkor kommer att uppfyllas om ett år. Varför ska inte Bolt uppfylla villkoren när man lägger anbudet? Är det så Region Uppsala upphandlar annan verksamhet, t ex sjukvård?

– Det framgår också av Radio Upplands andra inslag att Bolt-förare väljer bort sjukresor. Därmed riskerar Region Uppsala trygghet och säkerhet för patienter och äldre som har rätt till färdtjänst och sjukresor, fortsätter Lennart Kalderén.

– I regionens upphandling saknas i princip alla kvalitetskrav. Det räcker uppenbarligen med att en anbudsgivare kört buss eller taxi i ett år. Det finns inga krav på tidigare uppdrag, ekonomisk omsättning eller transportresurser över huvud taget. Tar politikerna i Region Uppsala sitt ansvar för att skattebetalarnas pengar används så att de främjar seriös företagsamhet?

Presskontakt

Lennart Kaldéren, ordförande, Svenska Taxiförbundet

Lennart Kalderén
ordförande
Svenska Taxiförbundet

mobil: 070 623 29 00
mail: lennart.kalderen@taxiforbundet.se

Om Svenska Taxiförbundet

Svenska Taxiförbundet är en branschorganisation som företräder Sveriges taxiföretag. Vårt uppdrag är att ge medlemsföretagen bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas genom att skapa goda villkor. Vi gör det med påverkan.