Taxiförare

Bli taxiförare

För att få köra taxi, krävs att du har taxiförarlegitimation (TFL).
Utöver ett teoretiskt prov (i tre delar) som görs hos Trafikverket krävs också ett godkänt praktiskt körprov.

Nedan erbjuder vi en webbaserad utbildning för inlärning via Internet för 995 kr (inkl moms och postförskott). Atlas ingår inte i materialet, den måste köpas separat. För mer information se under Om internetmaterialet.

Vägen mot taxilegitimation:
   1. För att bli taxiförare krävs det att du uppfyller vissa särskilda kunskapskrav – läs mer om de kunskapskraven här – Det är dessa kunskapskrav som vårt material hjälper dig att uppnå!
   2. Du bokar sen själv dina provtider på Trafikverkets bokningssida när du känner att du uppfyller kunskapskraven!
   3. För att kunna köra taxi behöver du sen även skaffa ett läkarintyg för taxiförarlegitimation – det läkarintyget kan du ladda ner här!
Vad du behöver kunna för att ta taxiförarlegitimation:

För att uppfylla kraven för taxiförarlegitimation ska du antingen ha haft körkort med behörighet B i minst två år i obruten följd och ha fyllt 21 år, eller också ha körkort med behörighet D eller DE.

Alternativt kan du ha fyllt 18 år, ha körkort med behörigheten B samt en godkänd utbildning inom gymnasieskola eller motsvarande gällande yrkesförarkompetens för fordon som kräver förarbehörigheten D eller DE.

Här nedan följer en kort beskrivning av vad du ska kunna:

Delprov 1 – Kartläsning:

Du ska kunna använda kartor och andra hjälpmedel så att du kan utföra köruppdrag på ett effektivt sätt.

Delprov 2 – Säkerhet och beteende:

 • Körekonomi
  Du ska ha kunskaper om färdplanering, förebyggande fordonsunderhåll, felsökning och körsätt så att bästa körekonomi uppnås.
 • Miljö
  Du ska ha kunskap om hur ett fordon påverkar miljön beroende på fordonets egenskaper, skötsel och körsätt.
 • Säkerhet
  Som taxiförare ska du vara medveten om din egen säkerhet och det ansvar du har för passagerare och andra trafikanter. Du ska kunna utföra köruppdrag så att passagerarna upplever att resan varit trygg, säker och bekväm. Du ska veta innebörden av riksdagens beslut om inriktning av det nationella trafiksäkerhetsarbetet.
 • Bemötande
  En taxiförare ska ha en positiv attityd till passagerarna, vara serviceinriktad och förstå vikten av diskretion. Du ska förstå och respektera olika människors förutsättningar och behov.
 • Sjukdomar och funktionsnedsättningar
  Du ska ha kunskap om sjukdomar och handikapp och om bästa sättet att assistera sjuka och funktionshindrade passagerare, så att de upplever resan som både trygg och säker.
 • Föraren
  Du ska ha kunskaper om risker med arbetet som taxiförare.
 • Fordonskännedom
  Du ska ha kunskaper om fordonets uppbyggnad och funktion samt om fordonsbestämmelser. Du ska också ha kunskaper i förebyggande fordonsunderhåll och enklare felsökning, så att du i god tid kan upptäcka och åtgärda enklare fel.

 

Delprov 3- Lagstiftning:

 • Taxitrafiklagstiftning
  Du ska ha kunskap om de författningar som reglerar taxitrafiken och om vilka påföljderna kan bli vid brott mot dessa regelverk.
 • Trafiklagstiftningen
  Som taxiförare ska du ha mycket goda kunskaper om trafikregler.
Om Internetmaterialet:

Internetmaterialet bygger på korta instuderingsmoduler som kompletteras med övningsfrågor.
Systemkraven är enkla; du behöver en dator, Internetuppkoppling och en webbläsare (t.ex. Internet Explorer).
Användartiden är begränsad till 90 dagar och börjar räknas ner när du loggar in första gången. Lösenordet är begränsat till en användare.

Om du inte skulle bli klar inom 90 dagar kontaktar du oss, så förlänger vi tiden inom rimliga gränser – utan extra kostnad. För utbildningen behöver du  även en kartbok (Motormännens Sverige vägatlas utgåva 2019 eller M (tidigare Motormännen) vägatlas Sverige 2020). Kartboken krävs för att kunna lära sig hitta och beräkna avståndet mellan olika orter i Sverige och ligger till grund för kartprovet hos Trafikverket. Provet genomförs på digitala kartor.

Kartboken finns att köpa hos de flesta bokhandlare eller så kan du t ex beställa den här:

Beställ kartboken via BUUKS, utgåva 2019

eller

Beställ kartboken via M (tidigare Motormännen) utgåva 2020

Hur ser frågorna ut i vårt material?

Det är cirka 350 instuderingsfrågor i materialet och dessa är utformade med syfte att du ska kunna kolla om du har tagit till dig av det du har läst. – Frågorna är alltså inte exakt som de frågor som Trafikverket har (- det hade varit olagligt) men de är liknande.

Frågorna fyller du i med text i systemet och trycker “rätta” – du får då de korrekta svaren på frågorna och kan jämföra dina svar med de i systemet.

Beställ ditt material här:

Välj material du vill köpa
Adress  *
Co
Postadress
Posnummer  *
Fyll i den adress materialet ska skickas till här