Åk inte med svarttaxi!

Svt nyheter rapporterade nyligen om en svarttaxichaufför som har dömts till sex års fängelse för tre olika våldtäkter i Stockholmsområdet. Övergreppen skedde i mannens taxibil under sena kvällskörningar, då han plockat upp berusade kvinnor på väg hem från krogen.

Svenska Taxiförbundets ordförande Lennart Kalderén kommenterar inslaget:

  • Transportstyrelsen har nyligen presenterat en rapport: Tillståndsmätning Taxi 2022. Där framkommer att den seriösa taxibranschen överlag följer de regler som finns. Branschen har dock ett stort problem med trafiken av svarttaxi.
  • Inslaget i Svt visar att polisens ansträngningar ger resultat. Men det framgår också att mörkertalet kan vara stort, varför polisen måste prioritera kontrollerna mot svarttaxi mycket hårdare. Det är genom ingripanden på gatan man uppnår den bästa avskräckande effekten.
  • Vårt budskap är enkelt: anlita seriösa taxiföretag för din resa. För att underlätta kontrollen av förarbehörigheter och trafiktillstånd har Svenska Taxiförbundet och Transportstyrelsen i samarbete med Sveriges Bussföretag och Sveriges Åkeriföretag utvecklat ett system för Behörighetskontroll Yrkestrafik BKY. Genom att prenumerera på tjänsten får branschen tillgång till dagliga uppdateringar, vilket vi starkt rekommenderar.