Nya regler för Taxiförarlegitimationen

Gäller från 1 november 2022

Den 1 november träder nya regler i kraft gällande Taxiförarlegitimationen.

Nya regler kommer från och med 1 november att gälla för både det teoretiska kunskapsprovet som för det praktiska körprovet.

Kartläsningsprovet tas bort

Den största förändringen är att kartläsningsprovet helt tas bort varför det teoretiska kunskapsprovet nu bara består av två delmoment. Det går att ta del av detta och läsa mer på Transportstyrelsens hemsida Prov för taxiförare förnyas – Transportstyrelsen.

Ändringar i körprovet

Från den 1 november 2022 förändras körprovet för taxiförarlegitimation. Ändringarna innebär följande:

  • Det blir möjligt att avlägga körprov för taxiförarlegitimation med en bil som är utrustad med automatisk växellåda. Detta gäller även dig som inte har ett villkor om automatväxlat fordon på ditt körkort.
  • Vi inför ett nytt moment i körprovet som innebär att du ska kunna hitta till ett resmål med hjälp av en muntlig vägbeskrivning.

Observera att körprov med automatväxlat fordon, för dig som inte har villkor om sådant fordon på ditt körkort, kan bokas och genomföras hos Trafikverket tidigast den 1 november 2022.

Utöver ändringarna i kunskaps- och körprovet så tas nu taxiförarens namn bort från Taxiförarlegitimationen. Motivet till det är främst säkerhetsskäl.

Ändringarna genomförs i Transportstyrelsens föreskrift om Taxiförarlegitimation TSFS 2021:119  Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om taxiförarlegitimation, TSFS 2021:119

Kunskapsprov taxi – Transportstyrelsen