Frågor och svar om Covid-19 för dig som resenär

Säkerheten för resenärer och medarbetare är alltid högsta prioritet hos taxiföretag. Företagen har ett nära samarbete med ansvariga myndigheter kring alla säkerhetsrelaterade frågor, så även coronaviruset (covid-19). Företagen bevakar händelseutvecklingen och följer de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har tagit fram.

Vi har nedan samlat de vanligaste frågorna och svaren vid resande med taxi, och vad vi alla kan tänka på för att minska spridningen av Corona (Covid-19). Informationen uppdateras efterhand.

Får man åka taxi med anledning av Corona (Covid-19)?

Det finns just nu inga allmänna rekommendationer om att undvika att åka taxi. Det innebär att trafiken går som vanligt och du kan resa som du brukar.

Res gärna när du är frisk! Stanna hemma när du är sjuk. Taxi är ett bra alternativ för dig som vill undvika folksamlingar och trängsel i den vanliga kollektivtrafiken. Företagen följer noggrant de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och WHO.

Vi ber dig att följa Folkhälsomyndighetens råd om hur du kan skydda dig själv mot att bli sjuk och smitta andra.

Vi vill även ge en allmän rekommendation om att visa hänsyn när du reser med taxi:

  • Tvätta händerna ofta
  • Nys eller hosta i armvecket

Bör jag vara orolig att resa med taxi?

Folkhälsomyndigheten har i nuläget inga allmänna rekommendationer om att undvika att resa med taxi. Det innebär att du kan resa som du brukar. Taxi är ett bra alternativ för dig som vill undvika folksamlingar och trängsel i den vanliga kollektivtrafiken.

Kan jag använda med taxi för färdtjänst, sjuktransport och skolskjuts, som vanligt med tanke på Corona (Covid-19)?

Res gärna när du är frisk! Stanna hemma när du är sjuk. Taxi bra alternativ för dig som vill undvika folksamlingar och trängsel i den vanliga kollektivtrafiken. Företagen följer noggrant de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och WHO.

Vid bokning av färdtjänst, sjuktransport och skolskjuts kan du alltid efterfråga att åka enskild ur ett folkhälsoperspektiv för din och förarens säkerhet.

Hur arbetar taxiföretagen med att stoppa risken för smitta?

Säkerheten för resenärer och förare är viktig för taxiföretagen. Som resenär med taxi ska du alltid känna dig trygg. Företagen arbetar aktivt och förebyggande.

  • Taxiföretagen följer noggrant de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och WHO.
  • Taxiföretagen arbetar aktivt med att torkar de ytor i bilen som ni kunder kan komma i kontakt med, flera gånger varje dag.
  • Förarna tvättar händer ofta med tvål och varmt vatten enligt råd och rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Handsprit rekommenderas att finnas i bilarna.
  • Taxiföretagen har regler för alla förare – ingen med symtom som t ex hosta, feber och halsont arbetar ska arbeta.

Mer information om Corona (Covid-19)

Håll dig uppdaterad om senaste rekommendationerna genom att besöka Folkhälsomyndigheten eller 1177.